Село Орехово - родопското Велико Търново

Почивка на планина в с. Орехововаканция в с. Орехово

Село Орехово (общ. Чепеларе) e разположено в западната част на Родопите. В родопския дял Чернатица в североизточните пазви на вр. Персенк на левия стръмен скат на р. Орешица амфитеатрално са накацали една над друга къщите му - подобно на старопрестолния ни град над Янтра.

Намира се 210 км от София, 60 км югозападно от Пловдив, 60 км северно от Смолян, 10 километра западно от село Хвойна и около 25 км северно от Чепеларе. Сегашното село е на около 300 години. На мястото му в древността е имало древно римско селище. Може да научите за историята и развитието на селото от стопанинът на къща "Синчец" Атанас Калинов.

Селото е на надморска височина 700 - 900 метра. Къщите са накацали една над друга по височините над река Орешица. Има запазени много стари къщи още от 19 век с типичната родопска архитектура - каменни, с покриви от тикли. Това е място, на което може да почувствате автентичната родопска атмосфера.

Разположението в планината и природните дадености – вековни зелени гори и свеж въздух, създават прекрасни възможности за планински, екологичен туризъм и почивка сред природата. Орехово е с прекрасен умерен климат през цялото време на годината, с незначителни температурни разлики, с обогатен йонизиран въздух и разнообразен планински ландшафт с чудни пещери, водопади, с богати карстови форми и живописни пропасти. За мекия климат през зимата са доказателство лозата и смокинята, които растат в двора на къща "Синчец".

Орехово е отправна точка за много туристически маршрути - както разходки в близката околност, така и преходи до други села и до хижи във високата част на Родопите. През селото минава и най-дългата екопътека у нас. Продължават да се изграждат нови екопътеки в околностите му.

В селото няма хотели, но селският туризъм е добре развит. Има над 10 къщи за гости. Повечето от стопаните им са обединени в Сдружение по туризъм.

Орехово е с християнско население. Църквата "Св. Неделя" е построена през 1882 г. и е паметник на културата. В селото и околностите има над 20 параклиса и е добро място за религиозен туризъм.

Архитектура с. ОреховоСтари къщи в с. ОреховоЗападни Родопи - с. Орехово

Информация за с. Орехово