Маршрути за разходка в околностите на с. Орехово

В околностите на Орехово има много възможности за разходка сред красивата родопска природа.

През лятото можете да наберете билки и диви плодове, да се радвате на красивите гледки, които се разкриват, когато човек се изкачи над селото.

Най-лесно за ходене е от горния край на селото да тръгнете по автомобилния път за х. Персенк. По пътя се откриват красиви гледки към Орехово. Минава се покрай няколко параклиса, и може да се стигне до водопада Скакалото.

Може да тръгнете нагоре по поречието на река Орешица, където може да видите скалния каньон, прокопан от реката. Така ще стигнете до водопада Дуплево и пещерата Голямата дупка, от чиито вход се изливат водите му.

Друга възможност е на северозапад от селото да се качите до подножието на Дуплевски камък. От там се разкрива красива гледка към част от селото, насрещните върхове, а на хоризонта се вижда масива на Кръстова гора. По варовика под него през лятото цъфтят красиви цветя. Наблизо се намира и Челевешката пещера.

На северозапад над селото се намира и каньона Заград, който също може да посетите. От западната страна на каньона е Челевешката пещера.

Ако пък не ви се ходи много, може просто да стигнете до някоя от поляните, които се простират на север и северозапад от селото, и да се порадвате на красивата родопска природа.

Гледка от подножието на Дуплевски камък на северГледка от подножието на Дуплевски камък на северИзглед от подножието на Дуплевски камък на северИзглед от подножието на Дуплевски камък на север
Гледка от подножието на Дуплевски камък на северГледка от подножието на Дуплевски камък на северС. Орехово и Дуплевски камъкС. Орехово и Дуплевски камък
Параклис Св. Йоан Кръстител - с. ОреховоПараклис Св. Йоан КръстителПараклис св. кръст ГосподенПараклис св. кръст Господен